Renovering: Ta bort gammal färg från snickerier

Hej alla fina! Det var ett tag sedan, men när ni ser en del av bilderna här nedan så kanske ni förstår att det har varit en hel del att ta tag i för oss , såsom att ta bort gammal färg från snickerier osv 😉 När jag inte jobbar, eller är med Miravie så är jag såklart i vår nya lägenhet och kämpar så gott jag kan. Mitt projekt det senaste har varit att leta fram snickerier runt alla fönster!

Vi hade ju en tanke att det kunde vara det när vi köpte lägenheten då det lät väldigt ihåligt när man knackade runt om. Och jajamän, rätt hade vi! Däremot så var det så mycket mer slit för att ta loss alla skivor som var fastspikade runt om, om jag nu jämför hur det var i gamla lägenheten. Där var det tunna masonitskivor som man inprincip bara kunde rycka bort. I vår nya lägenhet var det tjocka skivor som jag fick gröpa ur vid varje spik för att sedan kunna dra ut en efter en. När alla spikar var borta så kunde man kapa av den nedre delen med en feinsåg, och vips så fanns de där, de fina snickerierna!

Jag var så lyckling när jag insåg att alla fyra fönster i köket/vardagrummet hade samma vackra detaljer! Men oj vad mycket kärlek de behövde. Jag fick skrapa bort precis all färg eftersom det var så hård, tjock och söndrig färg. Jag tog tillslut fram värmepistolen och öste på för fullt. Först var jag livrädd att det skulle börja brinna i det gamla trät.. Men efter ett tag vågade jag bli lite tuffare och körde på ordentligt så färgen verkligen bubblade upp och nästan blev lite lätt bränd. När det väl hade svalnat så var det bara att gå loss för fullt med en skrapa!

Ta bort gammal färg från snickerier

Värmespistol:
Jag använde värmepistolen på ganska stora sektioner åt gången. Det tar lite tid, så det gäller att ha tålamod. Jag gick över alla områden, så färgen blev bubblig och lätt bränd som ni ser på bilden ovan i mitten. Innan skrapan så lät jag färgen svalna något. OBS! Tänk på att alltid ha närhet till brandsläckare ifall olyckan är inne och det mot förmodan skulle börja brinna. Det är extremt gammalt torrt trä, så man måste verkligen vara försiktig. Alltid bäst att ta det säkra före det osäkra.

Färgskrapa:
Jag använde olika skrapor för olika partier. För de små rundade listerna använde jag ett smalare blad och ett av dom var rundat framtill, vilket hjälpte väldigt mycket för att inte skada trät och speglingen. Den färgen som inte lossade lätt, körde jag ytterligare en omgång med värmepistolen.

Slipmaskin:
Jag har en liten handmaskin från Bosch som underlättat i arbetet med att ta bort gammal färg från snickerier. Så tacksam att jag haft den och sluppit slipa för hand. Den har jämnat till ytan superfint, och tagit bort/jämnat ut delar där det är gammalt spackel osv.

Brand från förr

Det första fönstret jag började med såg ut såhär. Helt bränt och vi spekulerar i att det måste varit en gammal brand från förr, så läskigt. I detta fönster var det otroligt lätt att skrapa utan värmepistolen, eftersom färgen med största sannolikhet redan brunnit/smält en gång i tiden. Jag var så glad när jag insåg att trät under var helt intakt, tänk vad tråkigt det hade varit om trät hade ramlat sönder när man väl började skrapa!

Jag är på god väg men nu återstår ju resten av pilljobbet. Dels sätta små lister som sammankopplar alla delar. Just nu är det stora springor mellan snickerierna och fönstrena, samt mellan fönsterfodret på väggen, och in mot speglarna. Efter det måste jag spackla och slipa allt innan det blir målning.

Bonus!

Ser ni!!! På bilden här nedan så har vi balkat upp och rivit den bärande väggen mellan kök och vardagsrum! Eller vi och vi. Det är vår snickare Petter med team, som vi har anlitat för badrummen, som med sina gubbar löst denna del. Vi gör mycket, men såklart inget vi inte får göra själva. Mer om detta kommer 😉 För vi har ytterligare en vägg mellan hall och vardagsrum som öppnats upp, och wow vad den delen gjorde skillnad.

Gud vad jag älskar detta ljusinsläpp som blir i denna lägenhet. Det är mycket som börja falla på plats nu, trots att det känns som en evighet kvar så ser vi ett litet ljus i den långa mörka tunneln. Hoppas ni gillar detta inlägg och att ni får lite inspo ifall ni själva står inför att ta bort gammal färg från snickerier.

Kram / makeupevelina
(följ mig gärna på instagram @makeupevelina)

4 comments

    1. Haha!! Ja men visst är snickerispeglarna fina? Helt galet att man tidigare valt att gömma dom. Hoppas du har en fin helg, kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *