Återskapa snickerier i fönster

När vi fick nycklarna till vår lägenhet hade vi en tanke om att det eventuellt skulle kunna finnas gamla snickerier gömda runt alla fönster. Men man kan ju aldrig veta förrän man börjar riva i grejerna, så det var en ren chansning.

Jag kommer ihåg att jag och Ruben ”stalkade” lägenhetshuset vi bor i nu innan vi fick tillträde. Vi fick ju vänta hela 4,5 månad innan vi fick nycklarna, kan ni förstå vår längtan! Vi stod nere på gatan och spanade upp som två galningar hahaha. Jag skrattar åt oss nu i skrivande stund, nu när jag väl tänker på det. Men vi gjorde allt för att försöka spana om de andra lägenheterna kanske kunde ha fönstersnickerier eller vackra takstukaturer. Huset är ju ändå från sent 18000- tal, så man vet ju aldrig!

Men vi såg ingen lägenhet som hade något av det… Hoppet fanns ändå där. Hela huset gjorde en totalrenovering på 70 talet när det då var hyresrätter. Det var inte så många år sedan huset gjordes om till bostadsrättsförening, så de flesta lägenheterna har ju kvar den ”gamla” renoveringen där alla sekelskiftesdetaljer byggdes bort och alla tak sänktes osv.

När vi väl fick tillgång till lägenheten tog det inte lång tid innan vi började peta i det nedsänkta taket. Tyvärr fanns det inga maffiga stuckaturer i orginaltaket. Istället möttes vi av ett fruktansvärt tak, som vi fick slita häcken av oss för att få i ordning på, kul ju haha. Du som missat det inlägget kan hitta det här (klick). Meeen det fanns snickerier gömda i alla fönster utom ett! Wohoo!

Det här doldes i alla fönster i kök och vardagsrum! Mycket slit, men så glada att det fanns.

Det fanns inga snickerier i Miravies rum, och det var något som vi bestämde oss för att återskapa! Det var lite pill och hjärngympa, men nu i efterhand känns det superkul att vi lyckades med det också. Man kan mer än vad man tror, så länge man har rätt redskap och tålamod för det.

Såhär såg det ut i Miravies rum när jag tagit bort alla skivor som var ditsatta ovanpå. Det var en liten besvikelse såklart!

Jag började med att ta bort all färg en värmepistol. Sedan började vi sätta upp trälister vi köpte som blev ”ramen” till varje sida. Vi köpte en panellist som var symmetrisk med detaljer på båda sidor. Däremot kapade vi bort den yttre delen på varje sida så själva listen låg tätt intill fönsterfodret samt smyglisten intill fönstret som ni kan se på bilden till höger här nedan.

Här ovan ser ni hur vi monterade listerna. Som ni ser så är den mittersta listen helt komplett. Där behöll vi båda sidor av detaljerna, men de andra sidorna fick vi kapa bort yttersidan så det låg tätt intill kanterna. För att vi få dom helt raka och perfekta hyrde vi en klyvsåg/bordcirkelsåg.

För att göra det ännu mer komplett och mer detaljrikt så satte vi även dit planhyvlade skivor i varje sektion. På så sett får man till ett finare djup i detaljerna kan jag tycka!

När dom var ditsatta var det bara att foga in allt, spackla där trät under var sprucket och avsluta med att måla. Det tog sin lilla tid, men oj vad det blir skillnad när man är noga med det!

Efter första lagret med snickerifärg. Vi valde samma kulör som resten av hela lägenheten.

Det är bra att måla ett första lager och låta torka, då ser man verkligen vart man behöver fixa med mer spackel och fog.

Det tog några dagar att göra detta, eftersom det krävdes en hel del fogning och spackling samt tre lager med färg för att det skulle täcka helt.

Men ”skam den som ger sig”! Det blev ju så bra till slut! Eller vad tycker du? Jag och Ruben känner oss så stolta att vi klarade detta lilla miniprojekt tillsammans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *