Drömmarnas badrumsspegel

Jag hade länge drömt om en speciell badrumsspegel som jag hittade på Pinterest när vi väl satt och kollade inspiration till lägenheten. När jag hittade bilden visste jag direkt att det var exakt en sån spegel jag ville ha!

Som tur är har jag och Ruben liknande inredningssmak, så han var med på idén. Men problemet var att få tag i den här spegeln som jag hittat… Precis som med det mesta jag vill ha, fanns den inte helt färdig och klar att köpa utan behövde (såklart) specialbeställas.

Spegeln på Pinterest som jag hittade.

Så jag satte igång med research om hur man skulle kunna skapa en sådan spegel. Ingen firma verkade kunna erbjuda en komplett lösning med belysning bakom och med en fin ram.

Men i samma veva fick jag tag på Madeleine från AA Glas, som fick se bilden och kom med en genial idé. De kunde tillverka en spegel med blästrade delar på vardera sida. En blästring blir lite liknande ett frostat glas. Så baksidan på spegeln på just den ytan tas bort, och sen använder man en teknik på glaset som gör att det blir ”frostat”. På så sätt kunde man då få ljuset bakom att lysa igenom! Så Vi kom överens om att jag skulle ta hand om belysningen och elen bakom spegeln, medan de skulle skapa själva spegeldesignen med en ram som matchade våra blandare.

Jag började genast leta efter bra ledlister och hamnade på Ljusconcept.se. Det kändes som en djungel bland alla ledlistval, och jag blev lite överväldigad. Jag skickade iväg ett mail direkt och fick snabbt ett svar med massor av bra information och råd hur jag skulle tänka om val av ledlist.

Ett av de första tipsen, som jag är så glad att jag följde, var att välja en ledlist som kallas Cob. Den har väldigt täta dioder, vilket ger en jämn belysning. Tittar man på många ”vanliga” ledlister kan man ana en ”prickig” känsla när ljuset väl är tänt. Man kan se varje lysdiod, vilket skulle förstöra känslan på min spegel. Detta hade jag aldrig tänkt på själv, så väldigt bra input från Elin på Ljusconcept.se.

Eftersom jag också ville ha en funktionell belysning för sminkning i badrummet var det viktigt att ha rätt styrka på listerna så att det verkligen lyste upp ordentligt. Så mitt val föll på den här ledlisten (klick). För att få ett bra sminkljus skulle jag rekommendera att inte gå lägre än 4000 kelvin. Kelvin är en benämning på ljusets färgtemperatur, och ett bra sminkljus liknas ofta vid dagsljus, som ligger på 5500-6500 kelvin. Dock brukar badrumstak ha en färgtemperatur på 2700-3000 kelvin (vi har 3000 kelvin). Så för att heller inte få allt för stor skillnad mellan tak och spegel, så tycker jag att 4000 kelvin ger en mycket bra och tillräcklig färgtemperatur vid sminkbelysning. Risken om man har högre kelvingrad är att skillnaden mellan taket och själva spegeln blir väldigt stor. Och bara för att taket har en ngt varmare ton så kan en för hög kelvingrad nästan upplevas för kall i jämförelse. Så min åsikt är att 4000 kelvin är toppen.

För att få till optimalt ljus placerade vi två st Cob-ledlister bredvid varandra vid varje blästrad del av spegeln, för att få ett bredare ljus. Varje blästrad del på spegeln var 3 cm bred. Så för mig var det viktigt att säkerställa att belysningen täckte hela den blästrade ytan för att undvika mörka kanter. Eftersom vår spegel behövde monteras så tajt som möjligt var det också viktigt att det var två remsor med belysning bredvid varandra eftersom ljuset inte hade möjlighet att sprida ut sig på sidorna tillräckligt fort.

Ledlisterna när ljuset är på, och innan kåpan sätts på plats.

Innan vi satte fast ledlisterna monterade vi en bredare aluminiumlist på vardera sida, precis bakom där blästringen skulle vara. Detta för att minimera värmespridningen så mycket som möjligt. På så sätt får man bättre livslängd på belysningen samt en bättre fästyta. Innan spegeln monterades satte vi även på en transparent kåpa som hörde till aluminiumlisten, detta för att garantera att ingenting skulle synas igenom bakom den blästrade ytan.

Här håller vi på att klicka på den transparenta kåpan som sen skall täcka hela listen.

Hur bra blev det inte med den blästrade delen och med belysningen bakom!!

Illusionen är att det är en hel spegel, men i själva verket är det två delar. En är monterad under handfatet och den andra ovanför. Jag tycker det blev så himla glad, och får typ gåshud över hur fint det blev!

Så jag vill verkligen tacka Madde på Aa Glas för att ni skapade denna magiska spegel och även tacka Ljuskoncept.se för all hjälp med belysningen, och hjälp att sätta ihop alla delar som drivdon etc som man behöver för att koppla in ledlisterna (jag hade verkligen noll koll). Jag är otroligt nöjd och älskar att stå och fixa mig i badrummet!

För oss var en dimbar ledbelysning viktig.

Jag vill även passa på att dela med mig av ett annat tips. Vi var noga med att välja en dimbar ledlist, och det är jag så glad över. På bilden ovan har jag dämpat belysningen något när jag inte behöver starkt sminkljus, och det ger en så otroligt lyxig känsla! För det är inte hela tiden man har behov av ha full ljusstyrka.

Har du en spegel du drömmer om?

4 comments

  1. Vilken fin och inspirerande blogg du har!! Hittade precis in till dig:)

    Får jag fråga vad allt landade på totalt i pris?

    1. Hej! Tack, vad kul att du hittat hit. Vi har inte riktigt räknat ihop den totala summan ännu.

  2. Hej!kom till denna blogg när jag googlade microcement då vi ska renovera vårt badrum :). Valde ni det till slut? Skriv gärna kulören på det ni har på väggarna i badrummet, superfint!

    1. Hej Madeleine!

      Vi valde faktiskt inte microcement. Jag tycker själv det är fantastiskt! Men vi kom fram till att granitkeramik plattor är så mkt mer hållbart i längden. Vad jag hört så krävs det verkligen en kunnig person som gör microcement för att det verkligen ska bli bra. Så vi körde på ett säkert kort denna gången.

      Däremot är det toppen att göra microcement om man redan har ett kaklat badrum och vill renovera om utan att riva ner allt. Då blir det en ”billigare” lösning eftersom man kan applicera det direkt på det gamla kaklet. Vårt badrum var så dåligt planerat så vi beslutade oss för att göra om allt ändå. Och vi hittade plattor från ett märke som heter Atlas Concorde, och plattan heter Boost Natural Kaolin. Tycker dom är så fina, och väldigt nära känsla till microcement kan jag tycka. Stort lycka till med badrumsrenoveringen! Bara att fråga på om du behöver mer hjälp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *