Renovera sekelskifte: Golv, väggar och detaljer

Nu är det drygt en månad kvar tills vi får tillträda nya lägenheten och äntligen dags för oss att renovera sekelskifte igen. Våra huvuden snurrar för fullt kring våra renoveringsplaner. Ruben och jag är ett bra (mestadels haha) team om jag får säga det själv. Vi kompletterar verkligen varandra på ett bra sätt. Ruben är den organiserade och den mer sakkunniga, medan jag är lite av drömmaren och kreatören i det hela haha. Medan Ruben sitter med excelark, budgetar och offerter till höger och vänster så vevar jag runt på Pinterest. Där hittar jag massa inspo och tänker hur vi kan skapa vårt drömhem.

När det väl kommer till själva renoveringen vill vi ju göra så mycket som vi bara kan själva. Dels för att vi tycker det är kul, men också för att det är tacksamt ekonomiskt. Ruben är fantastisk på allt tungt grovarbete, medan jag älskar att finlira med detaljerna.

Renovera sekelskifte

Nu över till vår tanke kring väggarna. Bara för att jag är den som lever på pinterest just nu, så betyder inte att vi är väldigt noga med att vi båda gillar känslan på moodboarden vi utgår ifrån. Det känns som vi är väldigt samspelta när det gäller designen. Tack och lov för det haha!

I förra lägenheten hade vi en något dämpad varmare grå ton som röd tråd, vilket vi älskade. Vi körde nästan all in på mineralfärg som gjorde känslan sådär härligt flammig som ni kan se på bilden nedan till vänster. Vi är lite sugna att fortfarande köra på samma känsla med just mineralfärgen, men denna gången vara noga med att använda en sealer efteråt för att göra den mer tålig mot fingrar och fett/vätska.

Miravie är ju överallt nu och lite till till och jag kan verkligen se framför mig att det hade blivit många fläckar på de gamla väggarna. Eftersom mineralfärg (utan seal:er) suger åt sig av fett och ger fläckar direkt så hade det varit katastrof med en unge som härjar fritt. Så en sealer är ett måste i så fall för vi vill inte på något sätt begränsa oss i vårt eget hem. Det är viktigt att Miravie ska få leka omkring så som hon vill. Men just nu står vi lite mellan valet och kvalet för två alternativ. Kör vi på mineralfärg eller kanske bara en riktigt matt väggfärg? Vi får se!

Färg

Till den nya lägenheten lutar det just nu åt en ljusare beige ton så man får en varmare känsla överlag. Vi älskade verkligen den andra färgen som vi hade på Tomtebogatan, men det är ju alltid kul att inte göra exakt samma. Vi kommer att ha mörkare golv denna gång, så kontrasten mellan golvet och de varmare ljusare väggarna kommer nog bli super. Kolla skillnaden på färgprovet som jag har till vänster om den gamla färgen. Det kommer definitivt bli skillnad. Däremot vet jag inte just nu om den finns i en mineralfärg- det blir nästa steg att undersöka.

Det som vi planerat, som jag nämnde i inlägget om köket är att väggarna och den nedre delen av alla köksluckor ska lira i samma ton. Här nedan ser ni några av mina inspobilder på Pinterest, när det kommer till färgval.

Detaljer

Tak:
Eftersom allt är moderniserat i lägenheten som vi har i dag, så har vi tänkt att återställa den på nytt med sekelskiftdetaljer. Dels så är taket sänkt två gånger, så takhöjden är på cirka 2,70 (!!!!). Taket sänktes för första gången på 70-talet troligtvis eftersom många fastigheter energisparade genom att göra denna ändring. Men lägenhetens tak har alltså sänkts ytterligare en gång då förra ägaren installerat spottar i hela lägenheten. Så grattis till oss som har två tak att jobba bort för att få ut maximal takhöjd. Vi gissar och hoppas att den slutliga takhöjden hamnar på 3 meter. Men det vet man aldrig när man ska renovera sekelskifte, då det alltid finns saker som överraskar.

Lister:
Just nu lutar det åt att vi ska sätta dekorlister på väggarna. Jag älskar listerna som ni ser på min inspobild till vänster här ovanför (sovrumsbilden). Samtidigt kan jag också tycka att det är så cleant med helt rena väggar… Vad tycker ni? Här kommer några andra inspobilder på hur man kan bygga upp väggarna på ett fint sätt. Tror dock att vi kommer välja att ha lite större ”rutor” så det inte känns för mycket och plottrigt med för många smala.

Golv

Till vår gamla lägenhet valde vi att spara in pengar och slipa upp originalgolvet (furu) som fanns där. Vi har alltid haft en dröm om ett fint fiskbensparkett i ek, och i den nya lägenheten kommer vi behöva lägga in ett helt nytt då man har tagit bort originalgolven och installerat laminat. Den gamla ägaren har sagt att det inte finns golv under då han flytspacklade hela golvet innan för att få det jämnt. Så att hitta gamla skatter under det moderna golvet kan vi glömma.

Därför är planen nu att köra på ett mörkare fiskbensparkett, så drömmigt! Kul med kontrasten från den förra lägenheten där vi valde att ha vitoljade furutiljor. Här kommer lite pinterest-inspo på nyansen.

Såhär ser vår plan ut just nu. Men man vet aldrig, det kan säkert komma att ändras flera gånger framöver. Men tanken är iallafall att färgerna skall vara genomgående genom hela lägenheten. Eventuellt blir Miravies rum någon annan mysig kulör, men det får vi se 🙂

Det är sjukt många val man skall göra i en renovering och det känns som att det aldrig tar slut. Men det ska bli så kul att få renovera sekelskifte snart igen. Har du renoverat eller planerar du kanske en renovering inom den närmsta tiden? Alltid kul att höra, kommentera gärna här på bloggen.

Kram / makeupevelina
(följ mig gärna på instagram @makeupevelina)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *